Beatrice Hansson

"Still Life" 2002-2004

Utställning på ID:I Galleri, Museum of Fine Arts, Ulaan Batar, Space 798, Peking
2002-2004

"Still Life är ett projekt där jag har filmat min och mina grannars lägenhet i ett hyreshus i Stockholm, inspirerad av en bok skriven av den franske författaren Georges Perec. "Livet en bruksanvisning".

Jag har även filmat i hyreshus i Ulaan Bataar och i Peking som tillsammans med lägenheterna från Sverige visades på Gallery of Fine Arts, Ulaan Batar och Space 798 2004 i Peking.

Jag filmar i fastigheter där många bor tillsammans. Min metod utgår ifrån människor jag får kontakt med på plats och som ger mig möjlighet att filma hemma hos dem.

Allt dokumenteras som människorna har omkring sig; ting, böcker, tavlor, prydnadsaker, tyger, mattor, blommor, möbler. Detaljer och hela rum; allt detta som vi omger oss med och som har mer eller mindre betydelse. Jag filmar i överallt; i köken, sovrummen, vardagsrummen och badrummen. Jag filmar allt som syns. Människorna som bor i lägenheten väljer musik de gillar. Jag redigerar sedan ihop musik och bild. Musiken skapar stämning, ett soundtrack till varje hem.

I projektionerna bredvid varandra visas bild på bild av ting, som stilleben. Bilder ställs mot varandra, samma bildpar upprepas aldrig. I hörlurar finns musiken för respektive lägenhet.

Alla städer visas tillsammans. Projektion bredvid projektion. Lägenhet bredvid lägenhet.